Operatieve behandelingen
Selecteer een behandeling
heup
Operatie totale heupprothese via de voorste benadering
Deze benadering wordt zo genoemd, omdat de heup via de voorzijde van het gewricht wordt geopend. De patiënt ligt bij deze benadering op de rug. De snede in de huid ligt echter meer aan de zijkant van het been. Via deze opening kan achter de vierkoppige bovenbeenspier langs, de voorzijde van het heupgewricht worden bereikt, hierdoor hoeven er geen spieren of pezen losgemaakt te worden en is de vaatzenuwbundel die zich aan de voorzijde van het been bevindt beschermd.
Het kapsel van de heup wordt geopend en de heupkop wordt verwijderd. De kom in het bekken wordt ontdaan van kraakbeen. Dit gebeurt met behulp van een bolfrees (reamer), waarbij een fraaie ronde vorm met stevige botranden ontstaat. Hierin kan een ingroei-kommetje van titanium geplaatst worden. Mocht er geen goede grip zijn of verklemming optreden, dan kan het kommetje gefixeerd worden met cement. In het metalen kommetje wordt een lager geplaatst van polyethyleen.
Vervolgens wordt via de opening in het bovenbeen, die ontstaan is na het verwijderen van de kop, het zachte merg verwijderd met een rasp. Deze rasp heeft dezelfde vorm als de definitieve steel en met een proefkopje kan bepaald worden of de stabiliteit, beweeglijkheid, spanning van de wekedelen en de lengte van het been naar wens zijn. Daarna worden de definitieve steel en kop uitgepakt en geplaatst. Opnieuw wordt nagegaan of de plaatsing naar wens is. Ter controle van de stand van de prothese worden tijdens de operatie röntgenfoto’s gemaakt.
Specialisten:
Foto na heupprothese
Video animatie heupgewricht en artrose
Video plaatsen totale heupprothese
Operatie totale heupprothese via achterste benadering
Deze benadering wordt zo genoemd, omdat de heup via de achterzijde van het gewricht wordt geopend. De patiënt ligt bij deze benadering op de niet aangedane zijde. Er wordt een gebogen snee van 10-20 centimeter over de bil tot aan de zijkant van het been geplaatst. Vervolgens wordt het onderliggende peesblad in de lengte geopend, waarbij ook de spiervezels van de grote bilspier deels worden gespleten.
Nu is er zicht op de korte exorotatoren, ofwel de spier-peesbundels die het been naar buiten draaien. Een deel daarvan wordt doorgenomen en later weer terug gehecht. Het kapsel wordt T-vormig geopend en de heupkop verwijderd. De kom in het bekken wordt ontdaan van kraakbeen. Dit gebeurt met behulp van een bolfrees (reamer), waarbij een fraaie ronde vorm met stevige botranden ontstaat. Hierin kan een ingroei-kommetje van titanium geplaatst worden. Mocht er geen goede grip zijn of verklemming optreden, dan kan het kommetje gefixeerd worden met cement.
In het metalen kommetje wordt een lager geplaatst van polyethyleen. Vervolgens wordt via de opening in het bovenbeen, die ontstaan is na het verwijderen van de kop, het zachte merg verwijderd met een rasp. Deze rasp heeft dezelfde vorm als de definitieve steel. Met een proefkopje kan dan bepaald worden of de stabiliteit, beweeglijkheid, spanning van de wekedelen en de lengte van het been naar wens zijn. Daarna worden de definitieve steel en kop uitgepakt en geplaatst. Opnieuw wordt nagegaan of de plaatsing naar wens is.
Specialisten:
achtervoet
Holvoet
Het type ingreep wordt bepaald door de ernst van de afwijking. Vaak vindt er een combinatie van meerdere ingrepen plaats.
Oprichten van de grote teen
Specialist:
Oprichten van de grote teen
Correctie hielbeen
Standscorrectie door verplaatsen van het hielbeen
Specialist:
Vastzetten van 2 of 3 gewrichten in de achtervoet (dubbel/ triple arthrodese)
Vastzetten van twee of drie gewrichten in de achtervoet (dubbel/triple arthrodese).
Er worden 2 huidsnedes gemaakt, ter plaatse van de binnen- en buitenzijde van de achtervoet. Het kraakbeen van 2 of 3 gewrichten in de achtervoet wordt verwijderd. De stand van de voet wordt gecorrigeerd en met meerdere schroeven vastgezet. Hierbij wordt de stand van de achtervoet gecorigeerd. Dit wordt gecontroleerd met röntgenfoto’s, tijdens de operatie. Zie ook de animatie van deze ingreep op deze website.
Specialist:
Deze 3 gewrichten worden bij een triple arthrodese vastgezet.
Platvoet
Het type ingreep wordt bepaald door de ernst van de afwijking. Vaak vindt er een combinatie van meerdere ingrepen plaats.
Standscorrectie door verplaatsen van het hielbeen
Er wordt een huidsnede gemaakt over de buitenzijde van het hielbeen. Met een zaag wordt het hielbeen doorgezaagd. Het onderste deel van het hielbeen wordt naar binnen verplaatst en vastgezet met een plaat en meerdere schroeven. Daardoor wordt de stand van de achtervoet gecorrigeerd. Zie ook de animatie van deze ingreep op deze website.
Specialist:
Röntgenfoto na operatie waarbij hielbeen is doorgezaagd en is vastgezet met plaat.
Foto Röntgenfoto van platvoet. Gewelf is ingezakt (lijnen lopen niet in elkaars verlengde).
Versterken van de pees en het “bandje”
Er wordt een huidsnede gemaakt ter plaatse van de binnenzijde van uw achtervoet. De slappe pees (“tibialis posterior”) wordt losgemaakt van een van de voetwortelbeentjes. Het ontstoken peesweefsel wordt verwijderd. Vervolgens wordt een andere pees (buigpees van de tenen) gebruikt, en als versterking van de andere pees, en naast de “slappe pees” in hetzelfde voetwortelbeentje teruggeplaatst. Soms is het noodzakelijk om ook een bandje (“spring ligament) in de achtervoet te hechten en verstevigen, om de platvoet beter te kunnen corrigeren. Zie ook de animatie van deze ingreep op deze website.
Specialist:
Dieper plaatsen van de grote teen
Er wordt een huidsnede gemaakt over de voetrug, in het verloop van de grote teen. Er wordt een wigje gemaakt in een van de voetwortelbeentjes. Het bot wordt “opengeklapt”, waarbij de teen meer naar beneden wordt geplaatst. Dit wordt meestal gestabiliseerd met een plaatje of schroef.
Specialist:
Röntgenfoto na operatie
Verlengen buitenzijde van de voet
Er wordt een huidsnede gemaakt over de achtervoet, in het verloop van de vijfde teen. Er wordt een wigje gemaakt in het uiteinde van het hielbeen. Het bot wordt “opengeklapt”, waarbij de buitenkant van de voet langer wordt en de voet rechter komt te staan. Dit wordt meestal gestabiliseerd met botblokje, met daarbij stabilisatie met een plaatje of schroef. Dit wordt gecontroleerd met röntgenfoto’s, tijdens de operatie.
Specialist:
Deze 3 gewrichten worden bij een triple arthrodese vastgezet.
Vastzetten van 2 of 3 gewrichten in de achtervoet (dubbel/ triple arthrodese)
Specialist:
Slijtage middenvoet / achtervoet
Verwijderen botaangroei
Meestal bevindt deze botaangroei (“tarsal boss” geheten) zich op de voetrug. Er wordt een huidsnede gemaakt ter plaatse van de “bobbel”. Met een bijteltje en knabbeltang wordt deze “bobbel” verwijderd, totdat het bot mooi afgevlakt is.
Specialist:
foto volgt
Het vastzetten van een of meerdere gewrichten (arthrodese)
Specialist:
Voetzool
Hielspoor (operatie Gastroc slide)
Specialist:
Hielspoor
ENKEL
Achillespees
Specialist:
Achillespees
Sportletsels van de enkel
Specialist:
Enkelinstabiliteit
Enkelband-stabilisatie:
Er wordt een huidsnede gemaakt aan de buitenzijde van de enkel. De buitenbanden worden losgemaakt van het kuitbeen en strak getrokken (“Bröström plastiek”). Als toevoeging wordt meestal een kunststof band over deze enkelbanden geplaatst (“internal brace”); als een soort van inwendige autogordel.
Zie video hieronder en of de video op deze externe website.
Specialist:
Video Enkelband-stabilisatie
Enkelinstabiliteit
Specialist:
Slijtage enkel
Het vastzetten van de enkel (arthrodese)
Deze operatie wordt in onze kliniek middels een kijkoperatie verricht. 2 kleine huidsnedes aan de voorzijde van de enkel. Vervolgens plaatsen van camera en freesje, waarbij het hele gewricht van kraakbeen wordt ontdaan. Het gewricht wordt daarna gestabiliseerd met 2 schroeven. Dit wordt gecontroleerd met röntgenfoto’s, tijdens de operatie.
Zie video op deze externe website.
Specialist:
rontgenfoto na vastzetten enkel
Röntgenfoto na plaatsen enkelprothese
Slijtage enkel
Enkel-prothese
Er wordt een huidsnede gemaakt aan de voorzijde van de enkel. Het restant kraakbeen wordt verwijderd van het uiteinde van het scheenbeen en sprongbeen. Er wordt een proefprothese geplaats om de juiste maat en stabiliteit van de prothese te beoordelen. Dit wordt gecontroleerd met röntgenfoto’s, tijdens de operatie. Uiteindelijk wordt de definitieve prothese geplaatst. Zie ook de animatie van deze ingreep op deze website
Specialist:
Peroneuspees-probleem
Specialist:
foto volgt
Het uitdiepen van het “gootje” (sulcus) met strakker trekken van de banden (retinaculum)
Er kan soms sprake zijn van instabiele peroneus-pezen waarbij deze uit het “gootje” van het kuitbeen schieten. Dit kan meerdere oorzaak hebben. Dit kan dan opgelost worden door een huidsnede te maken over de buitenzijde van de enkel, waarbij de achterkant van het uiteinde van het kuitbeen dan uitdiept dient te worden met een freesje. De banden, waarmee de pezen op zijn plaats worden gehouden, worden dan ook meteen strak getrokken.
Specialist:
Standscorrectie van de achtervoet, door oprichten van de grote teen. Dit wordt altijd gecombineerd met het behandelen van de pees/ pezen.
Er wordt een huidsnede gemaakt over het middenvoetsbeentje van de grote teen. Met een zaagje wordt een wigje uit dit bot verwijderd, waarna de grote teen hoger komt te staan. Het bot wordt ondersteund met een schroef en een ijzerdraad. Hierdoor komt de voorvoet meer in balans, waardoor de achtervoet recht komt te staan.
Specialist:
voorvoet
Mortons neuroom
Operatie ingeklemde voetzenuw (Mortons neuroom)
Tijdens de operatie wordt, middels een snede aan de bovenzijde van de voet, de beknelde zenuw verwijderd. Vaak ervaren patiënten een directe verlichting van de pijn. Het nadeel hiervan is wel dat er een blijvende doofheid van de betreffende tenen kan ontstaan. U mag op de dag van de operatie naar huis.
Specialisten:
Operatie scheefstand grote teen (Hallux valgus)
Chevron osteotomie
Bij deze operatie wordt de scheefstand van de grote teen gecorrigeerd ter hoogte van het uiteinde van het middenvoetsbeentje. De orthopedisch chirurg maakt een snede over de binnenzijde van de grote teen. Het uiteinde wordt V-vormig doorgezaagd en naar buiten verplaatst, waarbij het recht voor de teen komt te staan. Afhankelijk van de stijfheid, worden het kapsel en de banden aan de buitenzijde losgemaakt om de teen te kunnen corrigeren. Vervolgens wordt het bot vastgezet met een schroef. Indien er nog onvoldoende correctie is, wordt een Akin osteotomie toegevoegd. Hiernaast ziet u een figuur hoe de schroef geplaatst wordt.
Specialisten:
Chevron osteotomie
Scarf osteotomie
Bij deze operatie wordt in grote lijn hetzelfde gedaan als bij de chevron osteotomie. Ditmaal vindt de correctie echter niet alleen aan het uiteinde plaats, maar meer vanaf de basis of het middelste deel van het middenvoetsbeentje. Hierdoor kan er in de regel een grotere correctie plaatsvinden. Het bot wordt ditmaal niet V- maar Z-vormig doorgenomen. Hierdoor ontstaat een stevige constructie, die gefixeerd wordt met een tweetal schroeven in plaats van met één schroef. Ook aan deze techniek kan een Akin osteotomie worden toegevoegd voor extra correctie. Hiernaast ziet u een figuur hoe de schroeven geplaatst wordt.
Specialisten:
Akin osteotomie
Indien na één van beide ingrepen de stand onvoldoende is, vindt er nog een extra correctie plaats in het eerste kootje van de grote teen (Akin osteotomie). Er wordt dan een wigje uit de basis van de teen gehaald. Deze wordt vervolgens gesloten met een schroef of een staple/nietje. Het gewrichtskapsel en de onderhuid worden gehecht met oplosbare hechtingen. De huid wordt, in de huid, gehecht met oplosbare hechtingen. Hierbij worden de knoopjes op de huid gelegd.
Specialisten:
Akin osteotomie
Voorbeeld botvorming bovenzijde eerste middenvoetsbeentje (verwijderen ervan heet cheilectomie)
Artrose grote teen (Cheilectomie)
Bij een cheilectomie wordt aangegroeid bot, voornamelijk aan de bovenzijde van het gewricht, verwijderd. Deze botrichel voorkomt dat u de teen voldoende kan doorbewegen.
Specialisten::
Operatie artrose grote teen (MTP-1 artrodese)
Tijdens deze operatie worden kraakbeenresten en overtollige botaangroei verwijderd. De basis van de grote teen wordt met twee schroeven vastgemaakt aan het eerste middenvoetsbeentje. Soms worden er krammetjes of een plaatje gebruikt. Hierbij wordt de teen iets opwaarts vastgezet (10°), om ervoor te zorgen dat de voet weer goed gaat afwikkelen bij het lopen. Het kleine gewricht aan het uiteinde van de teen blijft gewoon beweeglijk, zodat u hiermee nog steeds kunt afwikkelen.
Specialisten:
MTP-I artrodese
Tailor’s bunion
Operatie knobbel van kleine teen(Tailor's bunion)
Er wordt een lengtesnede gemaakt over de kleine teen. Het uiteinde van het middenvoetsbeentje wordt doorgezaagd en naar binnen verplaatst (versmallen van de voet). De teen wordt rechtgezet en in deze positie gehouden door een kleine schroef of een ijzeren draad (K-draad). In geval van een draad steekt deze uit de teen. De huid wordt gehecht en er wordt een verband aangelegd.
Specialisten:
Operatieve technieken kleine teen correcties
Percutaan doornemen van de strek- en/of buigpees
Bij deze operatie wordt de scheefstand van de teen gecorrigeerd. Dit gebeurt door een kleine incisie te maken in de huid, ter hoogte van de voetwreef of de buigzijde van de teen. Via deze incisie kan de strek- (via de wreef) of buigpees (via buigzijde) eenvoudig worden doorgenomen. Een flexibele hamer- of klauwteen kan op deze manier al grotendeels gecorrigeerd worden.Indien de stand onvoldoende is, vindt er nog een extra correctie plaats door één van onderstaande ingrepen toe te passen. De kleine wondjes worden gehecht en er wordt een drukverband aangelegd.
Specialisten:
Kleine teen
Operatieve kleine teen correcties voor.
Operatieve kleine teen correcties na.
PIP-resectie arthroplastiek
Bij deze operatie wordt de scheefstand van de teen gecorrigeerd ter hoogte van het eerste teenkootje. De orthopedisch chirurg maakt een snede over het eerste en tweede kootje van de teen. De strekpees wordt verlengd of doorgenomen. Het scheve gewricht (het PIP-gewricht) wordt vrijgeprepareerd. Een deel van het kraakbeen van dit gewricht wordt verwijderd, waarbij de teen iets verkort wordt. De teen wordt rechtgezet en in deze positie gehouden door het plaatsen van een ijzeren draad (K-draad) in de teen. Deze draad steekt uit de teen. De huid wordt gehecht en er wordt een verband aangelegd.
Specialisten:
PIP-arthrodese
Bij deze operatie wordt de scheefstand van de teen gecorrigeerd ter hoogte van de voorvoet en de basis van de teen. De orthopedisch chirurg maakt een snede over de teen. De strekpees wordt verlengd of doorgenomen. Het scheve gewricht (het PIP-gewricht) wordt vrijgeprepareerd. Het kraakbeen van het gewricht wordt verwijderd, waarbij de teen iets verkort wordt. De teen wordt rechtgezet en in deze positie gehouden door het plaatsen van een ijzeren draad (K-draad) in de teen, tot aan het middenvoetsbeentje. Deze draad steekt uit de teen. De huid wordt gehecht en er wordt een verband aangelegd.
Specialisten:
Na operatie tijdelijk drukverband
MTP-release
Deze ingreep vindt altijd plaats in combinatie met een klauwteencorrectie of afwijkende stand van de kleine teen. Er wordt een lengtesnede gemaakt over de teen. Het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste teenkootje (het MTP-gewricht) wordt losgemaakt en weer in de kom geplaatst.
Specialisten:
pols / hand
Operatie CTS
Bij een operatie wordt, na het plaatsen van lokale verdoving, een kleine snee van ongeveer 2 centimeter gemaakt aan de binnenzijde van de pols. Hierbij wordt de zenuw opgezocht en vrijgelegd, waarna de huid weer wordt gesloten met oplosbare hechtingen.
Specialist:
Pols
Duimzijde pols
Operatie Quervain
Bij een operatie wordt, na een lokale verdoving, een kleine snee van ongeveer 1-2 centimeter gemaakt aan de duimzijde van de pols. Hierbij worden de pezen (APL, EPB) opgezocht en vrijgelegd, waardoor de pees meer ruimte heeft. Vervolgens wordt de huid met oplosbare hechtingen gesloten. Deze hoeven niet verwijderd te worden.
Specialist:
Operatie triggerfinger
Bij een operatie wordt, onder lokale verdoving, een kleine snee van ongeveer 1-2 centimeter gemaakt aan de binnenzijde van de hand. Hierbij wordt de pees opgezocht en vrijgelegd, waardoor de pees niet meer vastloopt. Vervolgens wordt de huid met oplosbare hechtingen gesloten. Deze hoeven niet verwijderd te worden.
Specialist:
Binnenzijde hand
Schouder
Schouder spreekuur (poli)
Schouderspreekuur Bergman Clinics Breda
Binnen Bergman Clinics Breda zijn de orthopedisch chirurgen Stefan Heijnen en Gert Jan Geijsen gespecialiseerd in de behandeling van schouderklachten. Schouderklachten komen veel voor. Voor deze specifieke klachten is er het schouderspreekuur.
Hoe worden schouderklachten behandeld?
In veel gevallen is een operatie helemaal niet nodig. De orthopedisch chirurgen van Bergman Clinics Breda staan in contact met een uitgebreid schouderfysiotherapie-netwerk binnen en buiten de regio. Deze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in schouderproblemen. Ook werken de orthopedisch chirurgen samen met GOED Medisch centrum. U bepaalt samen met de orthopedisch chirurg welke behandeling voor u het beste is.
Wanneer gaat u naar uw arts?
Mensen met schouderklachten lopen vaak te lang met hun klachten rond, voordat ze naar de dokter gaan. Te lang wachten kan tot blijvende pijnklachten of functieverlies leiden. Vertrouwt u het niet? Ga op tijd naar de huisarts of gespecialiseerde fysiotherapeut ter beoordeling van uw schouderklachten. zij kunnen u zonodig doorverwijzen naar het schouderspreekuur van de Bergman Clinics in Breda of Den Bosch.
Schouderklachten zijn klachten rondom de schouder, het schouderblad en de nek. In zijn algemeenheid kunnen schouderklachten erg lang aanhouden en zelfs leiden tot blijvende invaliditeit. Veel klachten hebben te maken met een verkeerde houding dan wel overbelasting, waardoor er een inklemmingspijn kan ontstaan. Dit wordt ook wel een impingement genoemd. Dit kan pijnklachten, stijfheid, functiebeperking en krachtverlies veroorzaken. Een andere bekende klacht is de slijmbeursontsteking. Daarnaast kunnen klachten ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk of door sport.
Second Opinion
Op het gespecialiseerde schouderspreekuur kunt u ook terecht voor een “second opinion”, oftewel een tweede beoordeling. Heeft u twijfels over uw diagnose, blijft u klachten houden na eerdere behandelingen/operaties, of zou u graag meer informatie willen? U bent welkom op ons spreekuur.
Om uw verzoek te kunnen beoordelen, hebben wij het volgende nodig:
- Alle relevante correspondentie betreffende uw klacht;
- Alle relevante röntgenfoto’s/MRI’s en CT’s;
- Een verwijzing van uw behandelend specialist of uw huisarts; hierin moet duidelijk de reden voor de second opinion staan vermeld.
U heeft altijd het recht om een second opinion aan te vragen, dit is wettelijk vastgesteld. De kosten hiervan worden vergoed, indien u een verwijzing heeft van uw huisarts of specialist.
Operatie Bicepspees
Bicepspees of tenodesis; als blijkt dat de pees niet te herstellen is, dan kan er overwogen worden om de bicepspees te behandelen, aangezien deze ook veel pijnklachten kan geven. Bij deze operatie wordt de schouder met een kijkoperatie schoongemaakt en wordt de bicepspees doorgeknipt of vastgezet op een andere plek. Deze operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 15-20 minuten. De operatie gebeurt in dagbehandeling.
Specialisten:
Bicepspees
Cuff Repair
Operatie Cuff
Voor een operatieve behandeling wordt gekozen wanneer de pees is afgescheurd door een fors letsel, of wanneer het conservatieve traject niet het gewenste resultaat heeft gegeven. Deze operatie gebeurt in dagbehandeling. Er bestaan twee varianten:
- Cuffrepair : Het hechten van de pees door middel van een kijkoperatie, deze operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 30-60 minuten. De pees wordt hierbij terug op het bot bevestigd.
- Bicepspees tenotomie of tenodesis: als nu blijkt dat de pees niet te herstellen is, dan kan er overwogen worden de bicepspees te behandelen aangezien deze ook veel pijnklachten kan geven. Bij deze operatie wordt de schouder met een kijkoperatie schoongemaakt en wordt de bicepspees doorgeknip of vastgezet op een andere plek. Deze operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 15-20 minuten.
Specialisten:
Operatie bij instabiliteit schouder
Bankart repair
Bij deze operatie wordt het kapotte labrum hersteld en wordt zonodig het kapsel strakker gemaakt. Deze operatie gebeurt door middel van een kijkoperatie, waar met een drietal kleine sneetjes van ongeveer 1 centimeter de beschadiging in de schouder wordt hersteld. De gemiddelde duur van de operatie is 30-45 minuten.
Operatie gebeurt in dagbehandeling.
Specialisten:
Bankart repair
Latarjet-operatie
Latarjet-operatie
Bij deze operatie wordt er een botblokje voor het kommetje in de schouder geplaatst, om op deze manier de stabiliteit te vergroten. Dit gebeurt door middel van een snee aan de voorzijde van de schouder. De gemiddelde duur van de operatie is 45-60 minuten.
Voor deze operatie wordt gekozen als er, ondanks de kijkoperatie (Bankart repair), instabiliteit is of wanneer er een gedeelte van het kommetje ontbreekt na meerdere luxaties of een breuk .
Operatie gebeurt in dagbehandeling.
Specialisten:
knie
Operatieve behandeling Meniscus
Een operatieve behandeling is noodzakelijk bij een zogenaamde slotknie. Bij het scheuren van de meniscus bij sporters of langdurige klachten die niet verbeteren door fysiotherapie, kan een operatie ook noodzakelijk zijn. Door middel van een kijkoperatie wordt in dagopname een stukje van de meniscus, waar de scheur aanwezig is, verwijderd of wordt de meniscus gehecht. Dit gebeurt door twee kleine incisies. Bij het hechten van de meniscus, is soms een extra incisie nodig om een betere en sterkere hechting te krijgen. Getracht wordt om zoveel mogelijk van de meniscus te behouden, dus hechten heeft indien mogelijk de voorkeur. Dit zorgt voor behoud van de meniscus en voorkomt slijtage op latere leeftijd.
Specialisten:
De binnen meniscus wordt gehecht
Voorste kruisband operatie
Operatieve behandeling voorste kruisband
Bij de operatieve behandeling van voorste kruisbandletsel, wordt een voorste kruisbandreconstructie verricht. Hierbij wordt de gescheurde voorste kruisband vervangen door lichaamseigen weefsel. Dit betreft vaak de hamstringpezen, het centrale 1/3 gedeelte van de quadricepspees of het centrale 1/3 deel van de knieschijfpees (patellapees). Welke pees gebruikt wordt is onder andere afhankelijk van de conditie, beoefende sport en de werkzaamheden van de patiënt. Individueel wordt bekeken welke techniek het best passend is. Deze pezen worden zo bewerkt/ingehecht, dat ze als goede vervanging van de eigen kruisband kunnen functioneren. Op de plaats waar de oude kruisband vastzat, worden tunnels geboord. Hier wordt de nieuwe kruisband doorheen gehaald, waardoor deze in de tunnels kan vastgroeien. De nieuwe kruisband wordt met een clip aan het onder- en bovenbeen vastgezet. De operatie gebeurt in de vorm van een kijkoperatie, waarbij tegelijkertijd ook ander letsel, zoals een scheur in de meniscus, kan worden behandeld.
Specialisten:
Operatieve behandeling achterste kruisband
De operatie wordt uitgevoerd door middel van een kijkoperatie, waarbij de hamstrings of quadricepspees wordt gebruikt. Deze wordt bewerkt en ingehecht, zodat deze als nieuwe achterste kruisband functioneert. Er worden tunnels in het boven- en onderbeen geboord, die uitkomen in de knie daar waar de oude achterste kruisband vastzat. De nieuwe achterste kruisband wordt door deze tunnels gehaald en door een clip vastgezet aan het bot in het onder- en bovenbeen. Er kan een dubbel bundel- of enkel bundel-techniek worden gebruikt. De operatie is complexer dan de voorste kruisbandreconstructie. Daarnaast kan ook een ingreep aan de buitenkant van de knie noodzakelijk zijn, om de posterolaterale hoek te herstellen. Deze ingreep wordt vaak uitgevoerd met behulp van de hamstringpees of donorpees. Men herstelt hierbij de belangrijke stabiliserende structuren aan de buitenkant van de knie. Technieken die hiervoor gebruikt worden zijn Laprade, Arciero of bij mildere klachten een Larson techniek.
Specialist:
Operatie achterste kruisband
Totale knie prothese
Operatie totale knieprothese
Het betreft hier een vervanging van het gehele gewrichtsoppervlak van onder- en bovenbeen door een prothese, eventueel inclusief vervanging van het gewrichtsoppervlak van de knieschijf. Een standsafwijking van het been wordt bij plaatsing van de knieprothese gecorrigeerd en de instabiliteit van de kniebanden wordt opgevangen door de prothese. Bij de implantatie van de prothese wordt er een hoeveelheid bot verwijderd, die overeenkomt met de dikte van de prothese die teruggeplaatst wordt. De prothese wordt met cement gefixeerd aan het bot. Bij Bergman Clinics Breda wordt de Persona-prothese van Zimmer Biomet geplaatst. Door de grote verscheidenheid aan maten en de perfecte vorm van de prothese, kunnen wij u de best mogelijke vervanging van uw versleten knie bieden.
Specialisten:
Operatie hemi knieprothese (halve)
Het gaat hierbij om een gedeeltelijke vervanging van de knie door een prothese in bovenbeen en onderbeen, aan alleen de binnenzijde of alleen de buitenzijde van de knie. Bij plaatsing van een hemi knieprothese behoudt u uw kniebanden. Voorwaarde voor een hemi knieprothese is dat de kniebanden intact zijn en de slijtage beperkt is tot het deel van de knie waar de prothese wordt geplaatst.
Bij Bergman Clinics Breda wordt een ongecementeerde Oxford hemi knieprothese van Zimmer Biomet geplaatst, voor vervanging aan de binnenzijde van de knie. Dit is de wereldwijd meest geplaatste hemi knieprothese. Er worden al decennialang zeer goede resultaten behaald met dit type prothese. Een ongecementeerde prothese heeft aan de kant van het bot een onregelmatig oppervlak, waar het bot zich aan hecht. Over het algemeen zijn mensen met een hemi knieprothese na de operatie meer tevreden met hun knie, dan mensen met een totale knieprothese. Als het mogelijk is, heeft een hemi knieprothese de voorkeur boven een totale knieprothese.
Specialisten:
Hemi (halve) knie prothese
Standscorrectie
Standscorrectie (osteotomie)
Specialisten:
elleboog
Operatie tenniselleboog
Bij een operatie wordt een kleine snee gemaakt aan de buitenzijde van de elleboog en wordt de pees gedeeltelijk losgemaakt van het bot. 70% van de mensen voelt zich beter na de operatie. 10% houdt klachten.
De mensen die voor een operatie kiezen hebben vaak al lang last en hebben vaak al meerdere behandelingen ondergaan.
Mensen kiezen meestal voor een operatie uit frustratie over de aanhoudende klachten. Om frustratie te voorkomen, is het belangrijk te onthouden dat een tenniselleboog vrijwel altijd vanzelf overgaat. Er is daarbij tot op heden geen behandeling bekend, waardoor een tenniselleboog sneller herstelt.
Specialisten:
Tenniselleboog
Bicepspees reconstructie
Operatie distale bicepspees scheur
Bij een operatie maakt de arts de pees van de biceps weer vast. Dit gebeurt via één of twee sneden rond uw elleboog. De afgescheurde elleboog wordt opgezocht en weer vastgehecht aan de onderarm met een speciaal anker. U kunt na de operatie dezelfde dag weer naar huis.
Verwijzing arthrex