Tenniselleboog
Algemeen
Een tenniselleboog is een irritatie van de aanhechting/aanhechtingspees van een spier op de elleboog. Deze spier loopt van de elleboog naar de pols en zorgt voor het strekken van de pols. De aandoening komt vooral voor in de leeftijdscategorie 35-65 jaar.
Oorzaken tenniselleboog
Een tenniselleboog wordt voornamelijk veroorzaakt door overbelasting en het uitvoeren van werk waarbij veelal dezelfde handelingen worden uitgevoerd.
Foto pijnlijke elleboog
Foto volgt
Klachten
- Pijnklachten buitenkant van de elleboog (ook in rust)
- Minder kracht bij het strekken van de pols
- Zwelling
- Uitstraling naar hand en/of schouder
Normaal gesproken verdwijnen de klachten na één tot twee jaar vanzelf. De klachten komen daarna dan meestal niet meer terug.
Niet-operatieve behandeling
Er zijn veel verschillende behandelingen. Hierbij moet worden opgemerkt dat geen van deze behandelingen duidelijk de genezing versnelt. Deze behandelmethodes zijn:
- Brace
- Fysiotherapie
- Shockwave
- Koelen
- Pijnstillers
- Injectietherapie (injecties met corticosteroïden worden ontraden)
Ten aanzien van de injectietherapie: er wordt onderzocht of er bij een injectie met eigen bloed of herstel-cellen uit het bloed wel degelijk een versnellend effect op herstel kan optreden.
Een tenniselleboog geneest bijna altijd vanzelf, al kan dit soms lang duren. Het advies is om de arm te blijven bewegen en activiteiten die veel pijn geven aan te passen.
Operatieve behandeling
Bij een operatie wordt er een kleine snee gemaakt aan de buitenzijde van de elleboog en wordt de pees gedeeltelijk losgemaakt van het bot. Ongeveer 70% van de mensen voelt hierdoor zich beter na de operatie. Zo’n 10% houdt echter klachten.
De mensen die voor een operatie kiezen, hebben vaak al lang last en hebben vaak meerdere behandelingen ondergaan.
Mensen kiezen meestal voor een operatie uit frustratie over de langdurige klachten. Om eventuele frustratie te voorkomen, is het belangrijk te weten dat een tenniselleboog vrijwel altijd vanzelf overgaat. Daarbij is er vooralsnog geen behandeling bekend, waardoor een tenniselleboog sneller herstelt.
Mogelijke complicaties
- Infectie
- Nabloeding
- Zenuwschade
- Stijfheid