Stijve grote teen

Algemeen

Hallux rigidus betekent letterlijk stijve (rigidus) grote teen (hallux). Soms gaat deze ook gepaard met scheefstand van de teen.

Oorzaken stijve grote teen

De stijve grote teen, ofwel de hallux rigidus, wordt veroorzaakt door artrose (slijtage van het gewricht). Deze artrose kan onder andere ontstaan zijn na een breuk van de grote teen, een middenvoetsbeentje dat hoger staat dan normaal, of door jicht. Hallux rigidus komt ook vaker voor bij voetballers en langeafstandslopers.

Voorbeeld gewrichtsspleetversmalling, artrose MTP passend bij hallux rigidus.

Klachten

  • Pijn, stijfheid, zwelling van gewricht grote teen
  • Moeite met afwikkelen
  • Moeite met lopen van langere afstanden of met sporten
  • Pijn in schoeisel

Niet-operatieve behandeling

Op basis van de mate van uw klachten en de ernst van de klacht, kiest u samen met de orthopedisch chirurg voor de juiste behandeling. We streven er altijd naar de klachten eerst niet-operatief te behandelen, voordat we overgegaan tot een operatie. Hierbij leggen we de nadruk op het afwikkelen van de voet, zonder dat de grote teen meebeweegt. Probeer allereerst op de meest comfortabele schoen te lopen. Deze is ruim genoeg en heeft platte hakken. Daarnaast maakt een orthopedisch schoenmaker een schoenaanpassing met zoolverstijving en afwikkelvoorziening. Hierdoor vermindert de pijn bij het lopen vaak aanzienlijk.

Operatieve behandeling​

We opereren pas wanneer de niet-operatieve behandeling niet succesvol is gebleken. Op basis van de mate van uw klachten, de oorzaak en de ernst, kiest u samen met de orthopedisch chirurg voor de juiste operatie. Er zijn twee mogelijkheden: een cheilectomie of een MTP-I artrodese

Bij een cheilectomie verwijderen we aangegroeid bot, dat zich met name manifesteert aan de bovenzijde van het gewricht. Deze botrichel voorkomt dat u de teen voldoende kan doorbewegen.

Wanneer hiermee de klachten onvoldoende afnemen of wanneer de slijtage te ver gevorderd is, zetten we het bovengenoemde gewricht vast; de MTP-I artrodese

Door de jaren heen zijn er vele protheses op de markt gekomen. Deze leveren vaak een teleurstellend resultaat. Ook de huidige generatie protheses is in onze ogen van onvoldoende kwaliteit. In onze kliniek wordt deze behandeling dan ook niet toegepast.

De operatie vindt plaats in dagbehandeling met een ruggenprik of onder algehele narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade. U mag zelf uw voorkeur vooraf met de anesthesist bespreken. U krijgt daarbij voorafgaand aan de ingreep een antibioticum toegediend, om een mogelijke infectie tegen te gaan. Tijdens de operatie wordt er een bloedleegteband om uw bovenbeen/onderbeen gelegd. Deze zorgt ervoor dat het bloed uit uw been weggehouden wordt, zodat het operatiegebied zo goed mogelijk bekeken kan worden. 

Nabehandeling

Vanaf de operatie krijgt u, voor een periode van zes weken, een speciale schoen om de voorvoet te ontlasten. In deze schoen mag u alleen lopen op de hak. Voor een goede botgenezing is het zeer belangrijk dat u niet loopt, staat of steunt op de voorvoet en dat u zich niet afzet met uw voet. U mag dus niet afwikkelen over de voorvoet. 

Na deze periode van zes weken gaat u geleidelijk belasten in uw eigen schoen. Het kost tijd voordat u langere perioden kunt staan en lopen in uw eigen schoeisel. Reken op minimaal drie maanden vanaf de operatie.

Druk ontlastende schoen (nabehandeling)

Mogelijke complicaties

  • Wondinfectie, vertraagde wondgenezing, botinfectie
  • Doorbloedingsproblemen (blauw of zwarte teen), nabloeding
  • Zenuwschade (restpijn of verminderd gevoel)
  • Zwelling (zes tot acht maanden)
  • Dystrofie
  • Trombosebeen
  • Onvoldoende verbening of botgroei 
  • Klachten schroeven

Gespecialiseerd in enkel & voet zijn:

drs.
Paul Werner

dr.
Joost Schrier

drs.
Sander Schouten