Kromme stand van kleine tenen

Algemeen

Een scheve of kromme teen kan tot veel overlast leiden. Met name drukplekken in de schoen kunnen leiden tot hevige pijnklachten. 

Oorzaken kromme stand kleine tenen

De belangrijkste factor is “verkeerd schoeisel” (nauwe schoen met hakverhoging). Andere oorzakelijke factoren zijn: vrouwelijke geslacht (vrouw: man 4:1), leeftijd, hallux valgus (scheefstand van de grote teen), afwijkende voetvorm (platvoet/ spitsvoet/holvoet, lange teen), reuma en neurologische aandoeningen (diabetische neuropathie, HMSN). 

Voorbeeld klauwteen met drukplekken.

Multipele klauwtenen met drukplekken.

Klachten

Er kan pijn ontstaan ter plaatse van het drukpunt op het scheve gewricht, met likdoorns en toegenomen eeltvorming. Door de toegenomen druk en wrijving in de schoen, kunnen er ontstekingsachtige verschijnselen optreden, met lokale zwelling. Ook kunt u last hebben van pijn- en vermoeidheidsklachten onder de voorvoet. Daarnaast kunnen er nagelafwijkingen ontstaan. Dit alles kan leiden tot moeite met lopen en schoeisel.

Niet-operatieve behandeling

Het dragen van brede schoenen vermindert de druk en pijn. Stijve zolen (van de schoen zelf), met een afwikkelvoorziening, kunnen ook de pijn in de voorvoet verzachten. Steunzolen kunnen een deel van de pijn in de voorvoet verminderen, door de voorvoet te ondersteunen en meer in “balans” te brengen. U kunt eventueel ook, via de orthopedisch schoenmaker, schoenen op maat laten maken. 

Ter bescherming van de tenen, met ontlasting van de druk, kunt u ook een teenorthese dragen. Deze wordt gemaakt door een podotherapeut. In de vroege fase kan het helpen om de tenen te stretchen (terugbuigen in de “normale stand”) of de tenen in een rechtere stand te tapen.

Operatieve behandeling​

Er wordt pas geopereerd als de niet-operatieve behandeling niet succesvol is gebleken. Op basis van de mate van uw klachten, de oorzaak en de ernst, kiest u samen met de orthopedisch chirurg voor de juiste operatie.

De behandeling wordt bepaald door de locatie van de afwijking en de stijfheid. Het bot en vaak ook de banden moeten worden veranderd, zodat het geheel weer in een rechte lijn komt te staan. De grote teen moet zo nodig ook worden rechtgezet. Er zijn meerdere mogelijkheden: het doornemen van één van de pezen van de tenen, het gedeeltelijk verwijderen van het kleine teengewricht (PIP), losmaken van het teen-gewricht (MTP) en correctie door middel van het doorzagen van het middenvoetsbeentje. Er is ook een minimaal invasieve techniek in opkomst, waarbij middels een steekgatincisie de pezen worden losgemaakt en eventueel aanvullend met een freesje het bot wordt doorgenomen. Vaak vindt er een combinatie van methoden plaats.

Onder het kopje operaties vindt u de verschillende technieken terug:

  • Percutaan doornemen van de strek- en/of buigpees
  • PIP-resectie arthroplastiek
  • PIP-arthrodese 
  • MTP-release
  • Minimaal invasieve techniek
De operatie vindt plaats in dagbehandeling met een ruggenprik of onder algehele narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade. U mag zelf uw voorkeur vooraf met de anesthesist bespreken. U krijgt daarbij voorafgaand aan de ingreep een antibioticum toegediend, om een mogelijke infectie tegen te gaan. Tijdens de operatie wordt er een bloedleegteband om uw bovenbeen/onderbeen gelegd. Deze zorgt ervoor dat het bloed uit uw been weggehouden wordt, zodat het operatiegebied zo goed mogelijk bekeken kan worden. 

Nabehandeling

Vanaf de operatie krijgt u, voor een periode van zes weken, een speciale schoen om de voorvoet te ontlasten. In deze schoen mag u alleen lopen op de hak. Voor een goede botgenezing is het zeer belangrijk dat u niet loopt, staat of steunt op de voorvoet en dat u zich niet afzet met uw voet. U mag dus niet afwikkelen over de voorvoet. Het verband mag niet nat worden. Een fysiotherapeut zal u na de operatie begeleiden. Dit gebeurt op de afdeling dagbehandelng.

 Na de periode van zes weken gaat u geleidelijk belasten in uw eigen schoen. Het kost tijd voordat u langere perioden kunt staan en lopen in uw eigen schoeisel. Rekent u op minimaal drie maanden vanaf de operatie.

Als uw tenen zijn gecorrigeerd tijdens de operatie, zitten er meestal uitstekende, ijzeren pinnetjes in de tenen, met een bolletje of beschermhoesje erop (niet bij minimaal invasieve techniek). Deze worden vier tot zes weken na de operatie op de polikliniek verwijderd. 

Mogelijke complicaties

  • Wondinfectie
  • Vertraagde wondgenezing
  • Nabloeding
  • Zenuwschade (restpijn of verminderd gevoel)
  • Zwelling
  • Dystrofie
  • Trombosebeen
  • Klachten van de schroeven
  • Onvoldoende botgroei

Gespecialiseerd in enkel & voet zijn:

drs.
Paul Werner

dr.
Joost Schrier

drs.
Sander Schouten