Cuff ruptuur

Algemeen

De medische term van een scheur in één of meerdere schouderpezen is cuff ruptuur. Bij een cuff ruptuur is er sprake van een scheur in één pees of meerdere pezen van de schouder. Deze pezen zorgen voor de verbinding tussen bot en spier. Er kan sprake zijn van een gedeeltelijke of een volledige scheur. 

Oorzaken cuff ruptuur

Een cuff ruptuur kan ontstaan door slijtage, of doordat er te veel kracht op komt door bijvoorbeeld een val of een schouder die uit de kom gaat. De meeste scheuren komen voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Niet alle scheuren zijn pijnlijk, mensen lopen dan ook regelmatig rond met een peesscheur zonder dat ze dit weten. 

Cuffruptuur bij kijkoperatie

Cuffruptuur hersteloperatie

Klachten

  • Pijn in rust of bij bewegen
  • Verminderde kracht/beweeglijkheid
  • Uitstraling in arm/hand
  • Dagelijkse dingen gaan lastiger, zoals het aantrekken van kleding of kammen van de haren

Op grond van het verhaal en een lichamelijk onderzoek, stellen we een voorlopige diagnose. Vaak maken we daarnaast een echo of een MRI, om het probleem beter te kunnen beoordelen. 

Niet-operatieve behandeling

De behandeling van een cuff scheur is vaak zonder operatie. Dit is zeker het geval bij een scheur die ontstaan is door slijtage. De resultaten zijn vaak goed. 

  • Fysiotherapie kan helpen in de behandeling van een een cuff scheur en wordt vaak ook geadviseerd door de orthopeed. Het advies is wel om naar een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut te gaan. 
  • Wanneer er sprake is van veel pijn, kunt u een injectie in de schouder overwegen. Hierbij spuiten we een pijnstiller met een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïd) in. De kans op bijwerkingen hierbij is zeer laag. Heeft u suikerziekte waarvoor u insuline gebruikt, dan moet u de eerste 48 uur goed op de suikerspiegels letten, aangezien deze kunnen schommelen. Vrouwen kunnen een opgezet of rood gezicht krijgen en in sommige gevallen een doorbraakbloeding.
  • Pijnbehandeling.

Operatieve behandeling​

We kiezen voor een operatieve behandeling, indien de pees is afgescheurd door een fors letsel, of wanneer de non-operatieve behandeling niet het gewenste resultaat heeft gegeven. Deze operatie gebeurt in dagbehandeling. Er zijn twee mogelijke operaties:

  • Cuffrepair: het hechten van de pees door middel van een kijkoperatie. Deze operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 30-60 minuten. We bevestigen hierbij de pees terug op het bot.
  • Bicepspees Tenotomie: als blijkt dat de pees niet te herstellen is, dan kunnen we overwegen om de bicepspees te behandelen.  Deze kan immers ook veel pijnklachten geven. Tijdens een kijkoperatie maken we de schouder schoon en knippen we de bicepspees door. Deze operatie gebeurt onder algehele narcose en duurt ongeveer 15-20 minuten.

Het overgrote deel van de patiënten (80-90%) heeft nagenoeg geen pijn in de schouder meer na een cuffrepair. Het belangrijkste doel van de cuffrepair is dan ook pijnvermindering. De kracht in de schouder komt meestal ook weer terug. Bij “bovenhands werken” blijft deze echter wel vaak wat minder.

Nabehandeling

Na de operatie krijgt u een sling of immobilizer, afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de reparatie. Deze moet u vier tot zes weken omhouden. In de week na de operatie begint u al met fysiotherapie bij een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut. De gemiddelde hersteltijd na een cuffrepair is zes tot negen maanden. U kunt acht weken geen autorijden en u mag niet fietsen. De eerste drie maanden kunt u geen zwaar werk uitvoeren. Na twee weken komt u op controle bij de fysiotherapeut van Bergman Clinics. Na zes weken komt u bij de orthopeed die u geopereerd heeft.

Hier vindt u een voorbeeld van een cuffrepair.

Mogelijke complicaties

  • Infectie
  • Nabloeding
  • Zenuwschade
  • Stijfheid

Bergman Clinics

Takkebijsters 5a
4817 BL Breda​

088-9000500

ma-vr 08:00-17:00u

Gespecialiseerd in schouders zijn:

drs.
Gert Jan Geijsen

drs.
Stefan Heijnen