Bult met scheefstand kleine teen

Algemeen

Wanneer er sprake is van een drukplek op de buitenzijde van de voet ter hoogte van de vijfde teen, dan noemen we dit een tailor’s bunion. Deze afwijking werd veel gezien bij kleermakers, die lange tijd in kleermakerzit zaten. Daarbij ontstond er een drukplek/slijmbeurs op de buitenzijde van de voet. We zien hierbij een bult met scheefstand van de kleine teen.

Oorzaken bult scheefstand kleine teen

De afwijking wordt onder andere veroorzaakt door druk van buitenaf, bijvoorbeeld door het dragen van te smal schoeisel, hoge hakken of door een langdurig verkeerde houding (kleermakerszit). De klachten worden van binnenuit veroorzaakt door een spreidstand van de voorvoet (brede voorvoet), of een afwijkende gebogen stand van vijfde straal (prominent kopje).

Bult kleine teen

Voorvoet-ontlastende schoen.

Klachten

Klachten variëren van een pijnlijke uitstulping tot een knobbel aan de buitenzijde van de voorvoet, die hindert bij het dragen van schoenen. De toegenomen druk en wrijving in de schoen zorgen mogelijkerwijs voor ontstekingsachtige verschijnselen met lokale zwelling. 

Niet-operatieve behandeling

Op basis van de mate van uw klachten en de ernst van de klacht, kiest u samen met de orthopedisch chirurg voor de juiste behandeling. We streven er altijd naar om de klachten eerst niet-operatief te behandelen, voordat we overgegaan tot een operatie.

Het dragen van schoenen met de juiste breedtemaat, vermindert de druk en pijn. U kunt eventueel ook, via de orthopedisch schoenmaker, schoenen op maat laten maken. 

Operatieve behandeling​

Er wordt pas geopereerd als de niet-operatieve behandeling niet succesvol is gebleken. Op basis van de mate van uw klachten, de oorzaak en de ernst, kiest u samen met de orthopedisch chirurg, voor de juiste operatie. In geval van een operatie, vindt een correctie van de kleine teen middels een correctie osteotomie plaats.

De operatie vindt plaats in dagbehandeling met een ruggenprik of onder algehele narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade. U mag zelf uw voorkeur vooraf met de anesthesist bespreken. U krijgt daarbij voorafgaand aan de ingreep een antibioticum toegediend, om een mogelijke infectie tegen te gaan. Tijdens de operatie wordt er een bloedleegteband om uw bovenbeen/onderbeen gelegd. Deze zorgt ervoor dat het bloed uit uw been weggehouden wordt, zodat het operatiegebied zo goed mogelijk bekeken kan worden. 

Nabehandeling

Vanaf de operatie krijgt u voor een periode van zes weken een speciale schoen, om de voorvoet te ontlasten. In deze schoen mag u dan ook alleen de hiel belasten en lopen op de hak. De bedoeling is dat u niet afwikkelt over de voorvoet. Een fysiotherapeut geeft u hierover na de operatie instructies op de verkoeverafdeling.

Na een periode van zes weken gaat u geleidelijk belasten in uw eigen schoen. Het kan soms wel enkele maanden duren voordat de voet weer helemaal slank is. Als uw tenen zijn gecorrigeerd tijdens de operatie, zitten er meestal uitstekende, ijzeren pinnetjes in de tenen, met een bolletje of beschermhuls erop. Deze verwijderen we vier tot zes weken na de operatie op de polikliniek. 

Mogelijke complicaties

  • Wondinfectie
  • Vertraagde wondgenezing, doorbloedingsproblemen
  • Nabloeding
  • Zenuwschade (restpijn of verminderd gevoel)
  • Zwelling (soms zes tot acht maanden)
  • Dystrofie
  • Trombosebeen
  • Opnieuw scheefstand teen
  • Breken of verliezen k-draad of klachten schroeven

Bergman Clinics

Takkebijsters 5a
4817 BL Breda​

088-9000500

ma-vr 08:00-17:00u

Gespecialiseerd in enkel & voet zijn:

drs.
Paul Werner

dr.
Joost Schrier

drs.
Sander Schouten