Bult met scheefstand grote teen (hallux valgus)

Algemeen

Bij een hallux valgus staat de grote teen (hallux) naar buiten (valgus) en hierdoor ontstaat er een drukplek aan de binnenzijde van de knok (bunion).

Oorzaken bult scheefstand grote teen

Vele factoren dragen bij aan het ontstaan van een hallux valgus, zoals verkeerd schoeisel (nauw met hoge hak), erfelijkheid, of het naar binnen kantelen van de voet (platvoet). Andere oorzakelijke factoren: vrouwelijke geslacht (vrouw:man = 2:1), hypermobiele middenvoet en reuma.

Hallux valgus met bunion.

Geplande correctie scheefstand grote teen

Klachten

Door de scheefstand van de grote teen, gaat de binnenkant van de voet steeds meer uitsteken. Er ontstaat een knok (bunion), vaak gaat dit gepaard met slijmbeursvorming. Hierdoor is het dragen van schoeisel soms pijnlijk. Daarnaast ontstaat door de scheefstand een verminderde steunfunctie van de grote teen en wikkelt de voet verder over de binnenzijde af. Dit versterkt dan weer de scheefstand van de grote teen. Om toch meer steun of grip te krijgen, kunnen de tenen gaan klauwen. Op den duur kunnen er dus ook klauwtenen ontstaan. 

Niet-operatieve behandeling

Afhankelijk van de mate van uw klachten en de ernst van de klacht, kiest u samen met de orthopedisch chirurg voor de juiste behandeling. Er bestaan niet-operatieve en operatieve behandelopties. Er zal altijd naar worden gestreefd de klachten eerst niet-operatief te behandelen, voordat wordt overgegaan tot een operatie.

Het dragen van brede schoenen vermindert de druk op de knok. Steunzolen kunnen steun bieden aan de binnen- en onderzijde van de voet, zodat deze makkelijker afwikkelt. De stand van de grote teen blijft echter over het algemeen onverminderd scheef, ook na het dragen van diverse teen-spalken. Een teen-orthese kan de druk op de ‘knok’ in een schoen verminderen, maar heeft niet bij iedereen het gewenste resultaat. In sommige gevallen kan fysiotherapie effect hebben (looppatroon, afwikkeling, stijfheid). Bij een zeer ernstige hallux valgus of vanwege gezondheidsredenen, kunt u een orthopedische schoen overwegen. Deze kunnen wij u voorschrijven. 

Operatieve behandeling​

Er wordt pas geopereerd als de niet-operatieve behandeling niet succesvol is gebleken. Op basis van de mate van uw klachten, de oorzaak en de ernst, kiest u samen met de orthopedisch chirurg voor de juiste operatie.

Er zijn technisch gezien vele operatieve mogelijkheden die allen ten doel hebben de grote teen recht te zetten. Door het rechtzetten van de teen, verdwijnt de knok (die eigenlijk deel uitmaakt van het gewricht) automatisch. Bij Bergman Clinics Breda worden, afhankelijk van de ernst van de afwijking, deze drie behandelingen het meest uitgevoerd:

  • Chevron osteotomie
  • Scarf osteotomie
  • Akin osteotomie (deze wordt vaak toegevoegd aan een Chevron of Scarf osteotomie)

De operatie vindt plaats in dagbehandeling met een ruggenprik of onder algehele narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade. U mag zelf uw voorkeur vooraf met de anesthesist bespreken. U krijgt daarbij voorafgaand aan de ingreep een antibioticum toegediend, om een mogelijke infectie tegen te gaan. Tijdens de operatie wordt er een bloedleegteband om uw bovenbeen/onderbeen gelegd. Deze zorgt ervoor dat het bloed uit uw been weggehouden wordt, zodat het operatiegebied zo goed mogelijk bekeken kan worden. 

Nabehandeling

Vanaf de operatie krijgt u, voor een periode van zes weken, een speciale schoen om de voorvoet te ontlasten. In deze schoen mag u alleen lopen op de hak. Voor een goede botgenezing is het zeer belangrijk dat u niet loopt, staat of steunt op de voorvoet en dat u zich niet afzet met uw voet. U moet dus niet afwikkelen over de voorvoet. Het verband mag niet nat worden. Een fysiotherapeut zal u hierbij na de operatie begeleiden op de verkoeverafdeling.

 Na de periode van zes weken gaat u geleidelijk belasten in uw eigen schoen. Het kost tijd voordat u langere perioden kunt staan en lopen in uw eigen schoeisel. Rekent u op minimaal drie maanden vanaf de operatie.

Mogelijke complicaties

  • Wondinfectie, vertraagde wondgenezing, botinfectie
  • Doorbloedingsproblemen (blauwe/zwarte teen), nabloeding
  • Zenuwschade (restpijn of verminderd gevoel)
  • Zwelling (zes tot acht maanden)
  • Dystrofie
  • Trombosebeen
  • Onvoldoende verbening of botgroei 
  • Klachten schroeven

Gespecialiseerd in enkel & voet zijn:

drs.
Paul Werner

dr.
Joost Schrier

drs.
Sander Schouten