Achterste kruisbandletsel

Algemeen

De sterkste structuur in het kniegewricht is de achterste kruisband. De achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar achteren schuift ten opzichte van het bovenbeen. Daarnaast voorkomt het ook een overstrekking van de knie. Achterste kruisbandletsel kan leiden tot instabiliteit en op de langere termijn vervroegde slijtage van de knie. 

Oorzaken achterste kruisbandletsel

Letsel van de achterste kruisband wordt vaker gezien bij groter trauma. Het bekendste voorbeeld is het dashboard trauma. Hyperflexie (geforceerde buiging) of hyperextensie (overstrekking van de knie) kan leiden tot achterste kruisbandletsel. Achterste kruisbandletsel komt ook voor bij sporttrauma. Door een toename van extreme sports, zien we een toename van achterste kruisbandletsel en complexer letsel van de knie. De achterste kruisband is beter doorbloed dan bijvoorbeeld de voorste kruisband. De achterste kruisband heeft daardoor nog enige genezingstendens, een operatie is dan ook niet altijd noodzakelijk.  

Beeld reconstructie kruisband

Klachten

De belangrijkste klacht van een achterste kruisbandletsel is instabiliteit. Andere klachten zijn pijn achter de knieschijf, stijfheid en zwelling. U kunt een onzeker gevoel over de knie hebben en daarnaast traplopen als hinderlijk ervaren. Bij onderzoek kan er sprake zijn van zwelling of een overstrekking van de knie. Belangrijk te weten is dat er vaak sprake is van gecombineerd letsel van de knie. Achterste kruisbandletsel komt niet vaak alleen voor, maar zien we vooral in combinatie met bijvoorbeeld een posterolateraal corner-letsel (dark side of the knee). Hierbij zijn belangrijke structuren aan de buitenkant van de knie beschadigd. Dit letsel aan de buitenkant van de knie wordt vaak over het hoofd gezien, waardoor blijvende instabiliteit kan ontstaan.

Niet-operatieve behandeling

Bij milde instabiliteit door toedoen van achterste kruisbandletsel, is een conservatieve behandeling mogelijk. Met behulp van fysiotherapie worden de bovenbeenspieren versterkt. Daarbij is er met name aandacht voor de quadriceps spieren. Hierdoor is een operatie niet meer noodzakelijk. 

 

Operatieve behandeling​

Een operatieve behandeling is noodzakelijk bij invaliderende instabiliteit op basis van een achterste kruisbandletsel, of bij jonge actieve sporters met instabiliteitsklachten. Daarnaast is, zoals al gemeld, een operatie noodzakelijk bij gecombineerd letsel. In dit geval is er een letsel aan de buitenkant van de knie (posterolateral corner letsel), waarbij instabiliteit aanwezig is. We voeren een kijkoperatie uit, waarbij we gebruik maken van de hamstrings of quadriceps-pees. Deze laatste wordt bewerkt en ingehecht, zodat deze als nieuwe achterste kruisband kan functioneren.

We passen een dubbelbundel- of enkelbundeltechniek toe. De operatie is complexer dan de voorste kruisbandreconstructie. De resultaten zijn dan ook niet zo voorspelbaar als bij de voorste kruisbandreconstructie. Daarnaast is een ingreep aan de buitenkant van de knie regelmatig noodzakelijk, om de posterolaterale hoek te herstellen. We voeren deze ingreep vaak uit met behulp van de hamstringpees of donorpees. We herstellen hierbij de popliteuspees, buitenband en het poplitea femorale ligament. De technieken die hiervoor gebruikt worden zijn Laprade, Arciero of bij mildere klachten een Larson techniek.

Nabehandeling

De nabehandeling na een achterste kruisbandreconstructie is intensief. Het herstel duurt negen tot twaalf maanden. Tijdens de eerste zes weken is een brace noodzakelijk en loopt u op krukken. De eerste fase na de brace is met name gericht op het terugkrijgen van een goede buiging en strekking. De fysiotherapeut, die bekend is met het behandelen van achterste kruisbandreconstructies, begeleidt het revalidatietraject intensief. Pas vanaf negen maanden mogen sportactiviteiten, indien mogelijk, weer voorzichtig worden opgepakt.

Mogelijke complicaties

Na een achterste kruisbandreconstructie treden algemene complicaties op zoals infectie, nabloeding, bloeduitstorting, trombosebeen, vaat-zenuwletsel en arthrofibrose. Roken en overgewicht kunnen een negatief effect hebben op het resultaat van de behandeling.

Bergman Clinics

Takkebijsters 5a
4817 BL Breda​

088-9000500

ma-vr 08:00-17:00u

Gespecialiseerd in kruisbanden zijn:

drs.
Robbert van Dijck

drs.
Stefan Heijnen

drs.
Michael Nieboer