Bicepspees scheur elleboog

Algemeen

De grote spierbal van de bovenarm zit vast aan de schouder en aan de elleboog. Een bicepspees scheur bevindt zich meestal ter hoogte van de schouder. Het kan ook voorkomen dat de pees scheurt ter hoogte van de elleboog. De biceps laat de onderarm draaien, de kracht die je nodig hebt voor het buigen van je elleboog komt van een andere spier.

Oorzaken bicepspees scheur elleboog

  • Slijtage
  • Medicijngebruik
  • Een ongeval

Bicepspeesscheur elleboog anker

Klachten

Meestal is er sprake van een pijnlijke “knoep” die gevoeld wordt, waarna de elleboog pijnlijk is en dik kan worden. Daarbij is er regelmatig sprake van een andere vorm van de bicepsspier. De buigkracht zal door de pijn in het begin wat minder zijn. Deze herstelt zich echter bijna volledig, aangezien de hiervoor benodigde kracht van een andere spier komt. De biceps laat de onderarm draaien en zorgt voor kracht bij het opendraaien van de hand.

Niet-operatieve behandeling

De pijn wordt minder als u de elleboog koelt met ijs. U kunt ook pijnstillers slikken, zoals paracetamol en/of Ibuprofen. De pijn wordt in de komende weken tot maanden langzaam minder. Na verloop van tijd kunt u uw arm weer volledig buigen en draaien. De kracht van het draaien met de handpalm wordt wel beter, maar komt niet meer helemaal terug. Gemiddeld verliest u zo’n 40% aan kracht bij het naar boven draaien van de handpalm. Dit kunt u bijvoorbeeld merken bij het gebruik van een schroevendraaier.

Operatieve behandeling​

Bij een operatie maakt de arts de pees van de biceps weer vast. Dit gebeurt via één of twee sneden rond uw elleboog. U kunt na de operatie dezelfde dag weer naar huis. De operatie vindt bij voorkeur plaats binnen twee weken nadat de pees is afgescheurd. Hierna wordt het steeds lastiger de pees te herstellen. Na de operatie zal de vorm van de bicepspees weer zo goed als hersteld zijn. Wel is er waarschijnlijk nog sprake van een krachtsvermindering. Bij het opendraaien van de hand, bijvoorbeeld bij het gebruik van een schroevendraaier, is dit zo’n 20%.

Nabehandeling

Na de operatie geven we de elleboog één week rust om de wond te laten genezen. Daarna gaan we op geleide van pijn de arm weer gebruiken. Na acht weken mag u tenslotte de elleboog weer volledig gebruiken. 

Mogelijke complicaties

  • Zenuwbeschadiging
  • Ossificaties
  • Re-ruptuur
  • Fractuur van de onderarm
  • Nabloeding 
  • Infectie

Bergman Clinics

Takkebijsters 5a
4817 BL Breda​

088-9000500

ma-vr 08:00-17:00u

Gespecialiseerd in ellebogen zijn:

drs.
Gert Jan Geijsen

drs.
Stefan Heijsen