Hielspoor

Algemeen

Pijn onder de hiel wordt meestal veroorzaakt door een peesontsteking ter hoogte van de aanhechting van het peesblad onder de voet. De medische term is fasciitis plantaris.  Deze aandoening wordt in de volksmond vaak hielspoor genoemd. Deze term is echter niet correct, aangezien hielspoor (een botpunt aan het hielbeen) geen oorzaak is van de klachten. Heel veel mensen hebben namelijk zo’n botuitsteeksel, zonder dat het klachten geeft. Naast fasciitis plantaris zijn er nog meerdere mogelijke oorzaaken voor een pijnlijke hiel.

Oorzaken hielspoor

De peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Soms komt er een te grote rek of spanning op de peesplaat, waardoor er scheurtjes of beschadigingen ontstaan. Een verkorte kuitmusculatuur wordt de laatste jaren steeds meer beschouwd als belangrijke oorzaak. 

Andere oorzaken zijn overbelasting (hardlopers), overgewicht, het uitvoeren van een staand beroep, een holvoet, platvoet, beenlengteverschil en bepaald schoeisel.

Hielspoor

Foto van een voetpees-rekoefening

Klachten

De meest voorkomende klachten bij een ontstoken peesplaat zijn pijn aan de onderzijde van de hiel, pijn bij de eerste paar stappen uit bed in de ochtend, startpijn na een tijd stil te hebben gezeten (bijvoorbeeld na een autorit) of meer pijn na een lichamelijke activiteit.

Niet-operatieve behandeling

Op basis van de mate van uw klachten en de ernst van de klacht, kiest u samen met een orthopedisch chirurg voor de juiste behandeling. Er zal altijd naar worden gestreefd de klachten eerst niet-operatief te behandelen, voordat wordt overgegaan tot een operatie.

In de meeste gevallen spelen de korte kuitspieren een belangrijke rol in dit proces. Er wordt dan een oefendagboek meegegeven, om gedurende twee maanden de kuitspieren en het peesblad op te rekken. Vaak combineren we dit met een nachtspalk, om ook ’s nachts de spieren op lengte te houden. In ongeveer 70-80% van de gevallen heeft dit effect. De klachten zijn echter zelden na twee maanden volledig over.

Recent onderzoek laat zien dat ook een injectie met “eigen bloedplaatjes” (PRP/ ACP) effect kan hebben.

Operatieve behandeling​

Bij aanhoudende verkorting van de kuitspieren ondanks nachtspalken, kan een peesblad-verlenging van de kuitmusculatuur overwogen worden. Na deze ingreep ontstaat er een normaler looppatroon en neemt de rek op de peesplaat af. De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat deze behandeling veelbelovend is. 

Roken en overgewicht kunnen een negatief effect hebben op het resultaat van de operatie.

De operatie vindt plaats in dagbehandeling met een ruggenprik of onder algehele narcose, eventueel in combinatie met een zenuwblokkade. U mag zelf uw voorkeur vooraf met de anesthesist bespreken. U krijgt daarbij voorafgaand aan de ingreep een antibioticum toegediend, om een mogelijke infectie tegen te gaan. Tijdens de operatie wordt er een bloedleegteband om uw bovenbeen/onderbeen gelegd. Deze zorgt ervoor dat het bloed uit uw been weggehouden wordt, zodat het operatiegebied zo goed mogelijk bekeken kan worden. 

Nabehandeling

Tijdens de operatie wordt een gipsspalk aangelegd voor de duur van twee weken. Gedurende deze periode mag u niet lopen. Na twee weken mag er normaal in eigen schoeisel belast gaan worden. Daarnaast dient u nog vier weken een nachtspalk te dragen. Fysiotherapie na zes weken is raadzaam. Het kan voorkomen dat de revalidatie pas is afgerond drie tot zes maanden na de operatie. 

Mogelijke complicaties

  • Wondinfectie
  • Vertraagde wondgenezing
  • Zenuwschade (restpijn of verminderd gevoel)
  • Nabloeding
  • Zwelling
  • Dystrofie
  • Trombosebeen

Bergman Clinics

Takkebijsters 5a
4817 BL Breda​

088-9000500

ma-vr 08:00-17:00u

Gespecialiseerd in enkel & voet zijn:

drs.
Paul Werner

dr.
Joost Schrier

drs.
Sander Schouten